2017

2017 är snart slut


12 dec är sista arbetsdagen innan juluppehållet


Under hösten har vi vi besökt

Brandkårsmuseet Simonstorp och Julita Lantbruksmusum.


Mer bilder och text längst ned på sidan



Tredje lekplatsen invigd den 14 nov 2017


Följ på fliken bredvid ”Tredje mekplatsen” hur ombyggnaden växer fram och invigs eller

klicka på bilden >>>>


Vi har dock alltid något/några repertionsonsbjekt på gång.





Årsmöte för Odalmannens Museum har hållits den 28 mars 2017

32 medlemmar deltog på årsmötet.



Omval av Karl-Einar Johansson, Christer Drott och Nils Carlsson på 2 år.

Nyval av Hans Metander på 2 år. Till styrelsesuppleant valdes Roine Johansson.


En diskusion angående årsavgiften uppstod om att medlemsavgiften borde höjas. Efter avslutad diskusion fastställdes att årsavgiften skall höjas till 200 kronor för år 2018.


Frågan om kallelser till medlemmarna via mail eller sms togs upp på nytt. Ett problem är när personer byter mejladress och ej meddelar detta.

Belutades att kallelse till årsmöte etc skall ske via brev till medlemmarna.


Arbete med att samla in mailadresser/sms nummer skall dock påbörjas under året för att kunna spridda annan snabbinformation


Mejla till: museet@odalmannensmuseum.com

Ange: Namn, mobilnr och mejladress



Efter kaffepaus berättade Göran Blomkvist och Göran Sjösvärd

om Lantmännens maskinverksamhet historiskt, samt om museets tillkomst

på Valla.



Invigning Traktormakt


Tina karlsson från Friluftsmuseet Gamla Linköping inledde med att tacka alla som deltagit i projektet Traktormakt, ett samarbete mellan Friluftsmuseet Gamla Linköping och Föreingen Odalmannens Museum.

Intresset för gamla traktor är mycket stort och utställningen skildrar teknikutvecklingen och människan bakom tekniken.

Peter Borring gjorde entre genom att komma körande med en av Museets Grållar.

Peter framförde en intressant och kunskapsberikande återblick från oxarnas tid, traktorns tillkomst och utveckling. Som avslutning kåserade han kring framtidens förarlösa traktorer med förnybar energi

Efter att Peter klippt sisalgarnet med fårsax och förklarat utställningen öppnad, bjöds det på närproducerad Dröm yoghurt, cider och goda skorpor.



Museets orförande framförde vikten av att inte glömma vår gemensamma historia, utan föra den vidare i generationer. Det är därför viktigt att hålla ett levande museum för alla besökarre.


För 100 år sedan var det hungeruppror på flera platser i landet på grund av stor matbrist och stora ransoneringar. Detta får vi inte glömma utan hjälpas åt med att det inte uppstår igen.



Mingel och rundvandring fortsatte sedan i museet tills det var dags att stänga.

2017 års studieresa

Färden startade på morgonen från Valla Gård och vårt första besök var Brandkårsmuseet i Simonstorp. Ett museum, snyggt och trevligt, i ett före detta beredskapslager. Blev guidad av före detta brandman som hade mycket att berätta för oss.

Färden gick vidare för en lunch på katrineholms Golfklub. Håkan Carlback i täten höll ordning på resedeltagarna. Efter lunch så var Julita Lantbruksmuseeum vårt nästa resmål.



Per Larsson Nordiska Museet tog väl hand om oss och berättade mycket intressant om museet och hur vårt nuvarande odlingslandskap växt fram.


Lite speciellt var alla gamla modeller av lantbruksredskap som fanns i olika montrar. Vi hann också med och titta på den delen av museet som handlade om traktorer och  konstaterar att Julita museet har äldre men ej så många körbara traktorer som Odalmannens Museum  och att de flesta traktorer ägdes av enskilda personer.

Intresserade åhörare

Brandbil även för de mindre!

Per o Sture i en djupgående diskussion om ”Munken”

Dagen avslutades med en besök på anrika Sylvans Café i Katrineholm

2017 års Traktorparad

Redan kl 09.00 var de första medlemmarna på plats för att serva och starta upp traktorer varav en del ej startats på ett år. En del behöver därför en del extra omplåstring. Allan Ånell höll grillen varm så ingen skulle bli hungrig. Drygt 20 traktorer gjordes körklara till kl 14.00. Sven Wiktander presenterade ekipagen innan färden gick till Gamla Linköping och tillbaka.


Vår tröska Myran ställdes ut att jämföras med modern tröska.  Jan Persson och Hans Methander körde fram batteri och bränsle och lyckades efter några minuter starta vår Myran som ej varit igång på 10 år. Myran är utrustad med en Volkswagen industrimotor.

Klicka på nedanstående  Youtube länk så kan Du lyssna på en Volkswagenmotor efter många års uppehåll.

Här kommer ett litet bildspel från dagens traktorparad med liv o rörelse i alla åldrar.

Flera av museets traktorer som fick problem vid traktorparaden har nu varit inne på service och översyn på museets verkstad.

Inge Gustavsson museets specialist på gengastraktorn förevisar en del av medlemmarna så att flera kan starta upp denna klenod.