2022

Denna sida skildrar mest vad som hänt senast och händer i närtid, för medlemmarna i föreningen Odalmannens Museum       

2022 

Ett lyckat Årsmöte


Stort antal deltagare och ett innehållsrikt mötesprogram.


Ser fram mot ett nytt spännande år med förhoppning att slippa begränsningar med pandemier närmaste tiden. Föreningen har mycket aktiviteter att utföra närmaste tiden. 

Äntligen har vi kunna starta upp våra tisdagsträffar


Fortsätter med underhåll av museets föremål och iordningsställande av mjölkrum som ska skildra två miljöer från 50- och 70 talet

Bilder från årets studieresa.


I Lakvik gör man en stor kulturell insats och måste tidvis jobba i motvind mot alla krav att uppfylla samma säkerhetskrav som en modern järnväg. I dag var spåret blockerat för underhållsarbete så rundtur får bli en annan gång.


Sedan åkte vi vidare till Yxnerum och deras hembygdsgård vilket är mycket aktiv förening med ett digert sommarprogram. Blev serverad en mycket god lunch och fick en guidning av Lars Nilsson.


 I denna bygd har man varit mycket kreaktiva, ifrån  slutet av 70-talet började man rusta de gamla arbetarbostäderna i Borkhult. Hemvändare har öppnat upp cafe lapphem med boende och en massa kulturaktivitetter.


Vi fick också se vi hur tidigare yxnevallen förvandlats till Yxnevallens Vandrarhem och Camping med ett 50-tals stuk där man även har tagit hand om fotbollens historia på platsen.

Höstplöjling med vår iordningställda ÖverumsplogMuseets gengas traktor har startas upp för service och underhåll. Vår specialist Inge testar huruvida gasen är tillräckligt varm för en provstart.


Upptäckte ett rostangrepp i pannan och en extern svetsverkstad har hjälpts oss svetsa eftersom vi inte har någon godkänd svetslokal.

Fika Risten Lakvik Järnväg
Fika Risten Lakvik Järnväg
Stationsbyggnad flyttad från Bersbo till  Risten Lakvik Järnväg
Stationsbyggnad flyttad från Bersbo till Risten Lakvik Järnväg
Salvedal
Salvedal
Gästgiveri och skjutshåll sedan slutet av 1700-talet
Gästgiveri och skjutshåll sedan slutet av 1700-talet
Yxnevallens Vandrarhem och Camping med 50-tals känsla
Yxnevallens Vandrarhem och Camping med 50-tals känsla
Lapphem med mat boende och kultur
Lapphem med mat boende och kultur

Ihärdiga medarbetare har jobbat flitigt med att få Forden i ett fint skick. Snart återstår endast montering av alla delar.

Julmarknad

Vi deltog för första gången på årets julmarknad i Gamla Linköping under två dagar, allt för att visa upp oss och sälja julkärvar. En enkel tipstävling på 5 frågor var uppskattat av besökarna. En annan uppskattad aktivitet var att barnen fick provsitta vår IH traktor som vi tagit med. Vi får se om detta blir en tradition.